• de Waterkant

Over ons…

Over Sociëteit De Waterkant

 

Historie

Het ontstaan van Sociëteit De Waterkant gaat terug naar midden jaren tachtig. In “De Oude Mol”, een gezellig café in Den Haag, kwam een aantal vrienden met een Surinaamse achtergrond bij elkaar voor de gezelligheid, maar ook om in een ongedwongen sfeer met elkaar van gedachten te wisselen.

Toen in 1986 de Oude Mol werd gesloten en er grote behoefte ontstond om regelmatig bij elkaar te komen, werd het idee voor de vorming van een eigen sociëteit geboren. De “mensen van het eerste uur” te weten Eileen Healy, Boycy Teunis(†), Margo Wijngaarde, Duncan Jap Tjong, Emmy Scheltus, Cees Jüdell (†), Frans van Kessel, Dowlatram Ramlal, Akbal Mohamed en Pierre Bovens(†) namen het initiatief tot de oprichting.
Op 13 december 1987 was de oprichting van Sociëteit De Waterkant een feit. Inmiddels is Sociëteit De Waterkant niet meer weg te denken uit haar vaste honk, Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag.

 

Doel

Sociëteit De Waterkant heeft als primair doel: “het bevorderen van de culturele pluriformiteit tussen Surinamers en degenen die affiniteit hebben met Suriname en het tot stand brengen en bevorderen van contacten tussen mensen afkomstig uit Suriname en autochtone Nederlanders”. Dit doel tracht zij te verwezenlijken door het stimuleren, coördineren en uitvoeren van sociaal-culturele, maatschappelijke en recreatieve activiteiten.

 

Activiteiten

Het idee dat de eigen culturele bagage een belangrijk item is in de Nederlandse samenleving ligt ten grondslag aan de meeste activiteiten die Sociëteit De Waterkant organiseert. Bijna elke maand worden lezingen gehouden, die voor een ieder toegankelijk zijn. Jaarlijks terugkerende activiteiten zijn de boottocht, het kerstgala, de oudejaarsborrel en de bridge/mahjong drive. Minstens één keer per jaar wordt er een sport/familiedag georganiseerd met een tennistoernooi, kinderactiviteiten en een troef call-toernooi. Andere bijzondere activiteiten zijn schilderworkshops, museumbezoek, stedentrips, cabaret en modeshow.
Verder zijn de volgende buitenlandse reizen georganiseerd: 1994 – Curacao, 2003 – Cuba, 2004 – Brazilië, 2006 – Zuid-Afrika, 2008 – Westen van Amerika, 2010 – Maleisië, 2012 – Israël Jordanië, 2016 – Vietnam, 2017 – Middellandse Zee cruise, 2018 – India.

 

Ontmoetingsavonden

Onze vaste ontmoetingsavond is de maandelijkse sociëteitsavond. Deze wordt op iedere laatste zondag van de maand gehouden voor leden, hun familie en introducés. Er is een DJ, die gaande de avond de leden aanzet tot het maken van een dansje. Daarnaast kunnen bezoekers voor een zacht prijsje een lekkere exotische hap nuttigen bij onze vaste cateraar. Naast de gezelligheid en het versterken van de inwendige mens, blijft er op de vaste ontmoetingsavond nog voldoende ruimte over om over allerlei zaken met elkaar van gedachten te wisselen.

De verenigingsactiviteiten worden door een constant aantal leden bezocht. Daarmede wordt tenminste aan één van de prioriteiten van het bestuur gestalte gegeven namelijk “met vrienden onder vrienden zijn”.

 

In de pers

Sinds onze oprichting zijn er een tweetal artikelen over ons verschenen in de pers, respectievelijk in De Volkskrant (1999) en Starnieuws (2018). De aandacht c.q. publicatie die wij als sociëteit ontvangen is opmerkelijk. Het beoordelen van de inhoud  laten wij graag aan de lezer over. 

          Volkskrant 1999 Suriname’s welvaren 

          Starnieuws 2018