Geschiedenis

Een eigen sociëteit

Sociëteit de Waterkant is midden jaren tachtig ontstaan op initiatief van een hechte groep vrienden met een gedeelde Surinaamse achtergrond. In het Haagse café “de Oude Mol” kwamen zij geregeld bij elkaar om onder het genot van een borrel en in de ongedwongen sfeer van het café, van gedachten te wisselen en van elkaars gezelschap te genieten.
Het waren ontmoetingen die sociaal-maatschappelijke thema’s raakten, alsook de meer culturele aspecten van het leven en waarbij men simpelweg genoot van de gezelligheid, Surinaamse gezelligheid.
Er werd met plezier uitgekeken naar de volgende ontmoeting en de avonden raakten populair.

Toen het café in 1986 werd gesloten bleef de behoefte bestaan elkaar te zien en samen te komen. Het idee voor het vormen van een eigen sociëteit werd geboren. Eileen Healey, Boycy Teunis †, Margo Wijngaarde, Duncan Jap Tjong, Emmy Scheltus, Cees Jüdell †, Frans van Kessel, Dowlatram Ramlal, Akbal Mohamed en Pierre Bovens † namen het initiatief tot de oprichting van de sociëteit.
In de statuten werd het primair doel gedefinieerd als “het bevorderen van de culturele pluriformiteit tussen Surinamers en degenen die affiniteit hebben met Suriname en het tot stand brengen en bevorderen van contacten tussen mensen afkomstig uit Suriname en autochtone Nederlanders”.

Op 13 december 1987 werd de sociëteit officieel opgericht in het historisch centrum van Den Haag. Het is sindsdien gevestigd in het kunstenaarsgenootschap “Pulchri Studio” aan het Lange Voorhout 15. Het verlangen tot het beleven en het uitdragen van ieders individuele culturele bagage en het belang daarvan in de multiculturele Nederlandse samenleving, ligt ten grondslag aan de activiteiten die de Sociëteit de Waterkant organiseert.